Īpašs gardums


Pagatavo picu mājās - receptes

Gribas ēst un jau sniedz roku pēc telefona, lai pasūtītu picu? Varbūt šis garšīgais raksts liks pārdomāt un radīs iedvesmu pašai stāties pie plīts. Nenoliedzami ir dažādas vietas, kur baudīt šo fantastisko itāļu ēdienu, un varētu vismaz šoreiz neapgrūtināt sevi ar ēst gatavošanu. Tomēr bieži vien gardēžiem nākas vilties, jo pica ir sausa, sakaltusi vai arī spēcīgi jūtama pavāra skopulība garnējumā.

Plusi, gatavojot picu mājās, ir vairāki. Tu vari brīvi variēt ar sastāvdaļām un taisīt tieši tādu, kā pati vēlies. Mājās cepta tā būs uzreiz ēdama pilnīgi karsta, jo zinātāji saka, ka atdzisusi pica zaudē 40% no savas ideālas garšas. Tāpat būsi pilnīgi droša par tajā ieliktajām sastāvdaļām, neuzraucoties par e vielām vai palmu eļļu.
Lai pica būtu patiešām lieliska, der atcerēties, ka rezultātu ietekmē divas svarīgākās sastāvdaļas – picas pamatne un tomātu mērce.
Ideālā gadījumā, izmantojot mūsu receptes, pagatavo to pati. Ja nevēlies tam tērēt laiku, protams, vari izmantot saldēto picu mīklu (200 g pietiks vienai 30 cm lielai picai).
Cepot picu, atceries, ka siers ir jāliek uzreiz pēc tomātu mērces, un tikai tad visas pārējās sastāvdaļas. Lai zem siera kārtas neveidotos izsutināta pica, kas ir lielākā mājās gatavotāju kļūda.
Sieram jābūt viegli zeltainam, nevis brūnam. Tad tas jau ir apdedzis. Vislabāk der labi kūstošie sieri – parmezāna, rigamont vai vari pamēģināt mozarellas un kazas sieru citādākai garšai.
Ja neizmanto pašas gatavoto tomātu mērci, tad labāk ņem svaigus tomātus, nevis kečupu.
Lai gaļas garša būtu izteiksmīgāka, to griez garenās plānās šķēlēs, vai nelielos kubiciņos. Atceries par garšvielām – timiāns, baziliks, estragons, pētersīļi, oregano u.c. Ja izmanto svaigas garšvielas, tās liec, kad pica gatava un jau izņemta no krāsns.

Katram cepējam ir citādāka garšas izjūta, tāpēc picu receptēs daudzums nav norādīts. Esi radoša un kombinē savas sastāvdaļu proporcijas pati.


PICAS PAMATNE (4 picām)

Sastāvdaļas: 3,5 glāzes miltu, 1 glāze silta ūdens, svaigais raugs (puse no paciņas), ēdamkarote cukura un 3 ēdamkarotes ābolu etiķa, tējkarote sāls un 2 tējkarotes olīveļļas
Pagatavošana: Sākumā atsevišķā traukā raugu iemaisa siltā ūdenī un pieliek cukuru. Aptuveni 10 minūtes ļauj tam iestāvēties. Miltos iejauc olīveļļu, etiķi, sāli un samaisa. Pieliek raugu un mīca mīklu, kamēr tā nelīp pie rokām. Liek mīklu bļodā, pārsedz ar dvielīti un liek uzrūgt siltā vietā aptuveni uz 1 stundu.
Kad mīkla uzrūgusi, to vēlreiz samīca un sadala 4 vienādās daļās.

TOMĀTU PASTA
Pastu var pagatavot vairāk un turēt ledusskapī ilgāku laiku, lai tas nav jādara katrā picu cepšanas reizē.
Sastāvdaļas: 1 bundža konservētu tomātu (bez mizām), var nedaudz pielikt arī saulē kaltētos tomātus, 1 sīpols, 2 ķiploka daiviņas, 2 tējkarotes olīveļļas un 1 ēdamkarote garšvielas (kopā sajaukts oregano, baziliks, baltie pipari)
Pagatavošana: sakarsētā eļļā apcep sasmalcinātus sīpolus un ķiplokus. Kad tie viegli apcepti, pievieno tomātus un garšvielas. Visu sautē mazā temperatūrā aptuveni 30 minūtes.


Picas standarta recepte -  pamatni izrullē, klāj pa virsu tomātu pastu, rupji sarīvētu sieru un citas sastāvdaļas pēc savas vēlmes. Liec picu sakarsētā krāsnī (225-250 C temperatūrā) un cep apmēram 15 minūtes. Picai jābūt sulīgai ar nedaudz kraukšķīgu maliņu.


PICA AR VISTAS FILEJU
Sastāvdaļas: picas pamatne, tomātu pasta, siers - parmezānas, vistas filejas gabaliņi, svaigi šampinjoni, marinēti pipari, olīveļļa un  ķiploku daiviņas, oregano
Pagatavošana: mīklu izrullē, uz tās klāj tomātu pastu (pirms tam var nedaudz apziest ar olīveļļu ), sarīvētu sieru. Vistas fileju viegli apcep eļļā un liek uz picas, uzliek arī, sagrieztus šķēlēs, šampinjonus,  marinētos pipariņus. Pa virsu pārkaisa saspiestu ķiploku un oregano. Cep līdz pica gatava.

SIERA PICA

Sastāvdaļas: picas pamatne, tomātu pasta, siers „Mozzarella”, zilais siers, cietais siers un vēl viens siers pēc izvēles, olīveļļa un ķiploku daiviņas, baltvīna etiķis, oregano un baziliks
Pagatavošana: mīklu izrullē, uz tās klāj tomātu pastu, dažādos veidos sasmalcinātu, sarīvētu vai sagrieztu sieru. Sierus kārto un liek tik daudz no katra, cik vēlas. Pārkaisa ar oregano un baziliku.
No olīveļļas, etiķa un ķiploka, pagatavo mērci, attiecībā 2:1:1. To pārlej picai pirms tomātu pastas uzklāšanas.

SVAIGĀ PICA

Sastāvdaļas: picas pamatne, tomātu pasta, siers pēc izvēles, svaigi tomāti, neliels cukinī, Fetaki siers, saulespuķu sēklas, oregano
Pagatavošana: mīklu izrullē, uz tās klāj tomātu pastu, sarīvētu sieru, cukini un liek uz 5 minūtēm cepties. Tad uzliek tomātu šķēles, Fetaki siera piciņas, pārkaisa ar saulespuķu sēklām un oregano. Cep līdz pica gatava.


Latvijas garša

"Pētot latviešu ēšanas tradīcijas, var secināt, ka mūsu sentēvi nav bijuši pārāk izvēlīgi šajā ziņā, tomēr svētkos galds allaž bijis bagātīgi klāts. Tā kā tradicionāli Latvija dalās četros novados, tad katrā no tiem ir kas īpaši raksturīgs un neatkārtojams, tieši ēšanas paradumu un gatavošanas ziņā. Vai tu zini, kā garšo, piemēram, koča vai murcovka?"

Kurzemē lielā cieņā bija un ir zivju ēdieni. Ja vēlies kaut ko izteikti tradicionālu, nogaršo arī bukstiņputru, bet saldajā sklandrausi.

Vidzemē raksturīgi gaļas ēdieni, plāceņi, kaņepju sviests. Īpaši iecienīti ēdieni senākos laikos bija koča un kuģelis.

Zemgalē ļoti daudz ēdiena pagatavošanā izmatota labība – prosa, kvieši, rudzi, grūbas u.c. No ēdieniem zināmākie ir skābputra, karašas, kvass un maizes alus. Dažādi saldie ēdieni – maizes zupa, rupjmaizes kārtojums.
 
Latgalē tradicionāli ēstas piena zupas, guļbišnieki, asuškas un morcovka.


 
Parastais saldais



Nepieciešams
novārīti rīsi (apmēram 2 krūzes)
3 ēdamkarotes cukura
125 ml saldā krējuma
augļi pēc izvēles - man bija zemenes, banāni, persiki

Pagatavošana
Rīsus samaisa ar saputotu saldo krējumu un cukuru. Augļus sagriež nelielos gabaliņos un samaisa, lai tie veidojas sulīgi. Rīsu masu liek trauciņos, pa virsu kārto augļus un ēd gardu muti!



Iepazīsti SOJAS dažādību

"Sojas pupiņas ir pavisam necilas pēc izskata, tomēr pārstrādes rezultātā, no tām iegūst daudz un dažādus pārtikas produktus – kopumā pat vairāk kā 100! Sojas siers – tofu – ir īpaši iecienīts, jo ir viegli pielāgojams dažādām receptēm, un satur maz kaloriju. To var lietot gan kā saldo, gan sāļo piedevu. (..)"




Klasiskā Siera kūka



Nepieciešams
150 g saspaidītu/sadrupinātu Selgas cepumu
80 g kausēta sviesta

400 g krējumsiera
170 g cukura
3 tējkarotes miltu
2 olas
140 ml skāba krējuma

Pagatavošana
Cepumus samaisa ar izkausētos sviestu, klāj formā vienmērīgā kārtiņā un 170 grādos cep 6 minūtes. Izņem no krāsns un atdzesē.
Olas sakuļ ar cukuru, pieliek krējumsieru, miltus, skābo krējumu. Visu samaisa vienmērīgas konsistences mīklā un lej formā uz pamatnes.
Cep 35 minūtes 170 grādos. Pirms ēšanas tai ļauj pilnībā atdzist.



Burkānu-kartupeļu biezzupa



Nepieciešams
2 burkāni
3 kartupeļi
1 l dārzeņu buljona
1 sīpols
2 ēdamkarotes olīveļļas
rozmarīna zariņš
1 vistas fileja
6 baltmaizes šķēles
dilles 


Pagatavošana
Nelielos gabaliņos sagriež vistas fileju un garšvielās izsautē.
Kartupeļus un burkānus nomizo, sīki sagriež un liek vārīties. Sīpolu smalki sagriež un apcep olīveļļā, pievieno kartupeļiem un burkāniem. Klāt pieliek arī rozmarīnu.
Baltmaizes šķēles apslaka ar olīveļļu un pārkaisa dilles, liek krāsnī grauzdēties.
Kad dārzeņi mīksti, izņem rozmarīna zariņu, pievieno pēc garšas sāli un sablenderē.
Biezzupu pasniedz ar vistas gabaliņiem un apgrauzdētajām maizītēm.


Pavlova
Līdz šim nebiju ēdusi neko tik gaisīgu, vieglu un saldu. Iesaku pagatavot tūlīt pat!



Nepieciešams
4 olu baltumi
220 g cukura (smalkā)
3 tējkarotes kartupeļu miltu
2 tējkarotes galda etiķa
1 tējkarote vaniļas cukura
250 ml saldā krējuma
avenes vai citas ogas/sagriezti augļi


Pagatavošana
Sākumā uzkarsē krāsni līdz 160°C. Olas baltumus saputo, līdz tie kļūst stingri. Pakāpeniski putojot, pievieno cukuru. Puto, līdz baltā masa kļūst krēmīga. (tā būs stingra un spīdīga)
Iegūtajai krēmīgajai konsistencei piemaisa kartupeļu miltus, vaniļas cukuru un etiķi. Saputo, lai nebūtu neviena kunkulīša. Iegūto masu ar karoti vienmērīgi liek uz cepešpannas vai lēzena trauka, veidojot apaļas formas kūku no vairākām baltās masas "cepurītēm" Temperatūru cepeškrāsnī nogriež līdz 120°C. Cep 1 stundu, nevirinot krāsns durtiņas.
Saputo saldo krējumu (var nedaudz pievienot vaniļas cukuru), liek pa virsu padzisušai pavlovai. Pāri tam ogas vai augļus. Pasniedz uzreiz.

Riekstu kēkss (īpaši labs ar siltu tēju, ieritinoties dīvānā)



Nepieciešams
1 ola
110 g cukura 
160 g miltu
100 ml piena
pa tējkarotei cepamā pulvera un vaniļas cukura
80 g sviesta (mīksta)
200 g dažādu riekstu (lazdu, valrieksti, mandeļu, ciedru)
1 tējkarote kanēļa

Pagatavošana
Kopā saputo sviestu, pienu, cukuru, vaniļas cukuru un olu. Iemaisa miltus un cepamo pulveri, samaisa viendabīgu masu. Gatavo mīklu lej ietaukotā formā un cep ~25 minūtes.
Riekstus mikserī samaļ vai, iesietus drāniņā, sadauza ar āmuriņu, bet jāskatās, lai paliktu veseli gabaliņi.
Tad riekstus sajauc ar kanēli, ēdamkaroti cukura un apgrauzdē pannā.
Pa virsu gatavajam, karstajam kēksam ar karoti vienmērīgi izlīdzina riekstus.Ļauj atdzist.

Ingvera - kanēļa cepumi


Nepieciešams
2 glāzes miltu
1 ēdamkaroti ingvera pulvera
1 tējkaroti kanēļa
2 tējkarotes cepamā pulvera
1/2 tējkarotes sāls
100 g sviesta
1 glāze cukura
2 ēdamkarotes cukura sīrupa
1 ola
Pagatavošana
Miltus samaisa kopā ar ingvera pulveri, cepamo pulveri, kanēli un klāt liek sakultu olu ar sviestu, sīrupu, cukuru un sāli. Mīklu samīca un izrullē. Izspiež sev vēlamajā formā cepumus un liek cepties 180 grādu karstumā 15 minūtes.

Vistas kumosiņi medū ar salātiem



Nepieciešams
2 vidēji lielas vistas filejas
200 g rīvmaizes 
2 ēdamkarotes medus
2 ēdamkarotes stipro (krievu) sinepju
sāls, pipari
eļļa cepšanai
svaigie salāti
Te iespējama pilnīga brīvība, jo labi derēs jebkādā veidā pagatavoti salāti. Es priekšroku devu tradicionālajam variantam - gurķis, tomāts, lapu salāti, melnās olīvas. Aizdaram izmantojot olīveļļu un citrona sulu, nedaudz sāli.

Pagatavošana
Vistas fileju sagriež nelielos gabaliņos (vienam kumosam). No medus un sinepēm pagatavo vieglu marinādi (sāls, pipari pēc gaumes), kurā apviļā gabaliņus un atstāj uz kādām 40 min savilkties.
Sakarsētā eļļā liek cepties vistas gabaliņus, kas savilkušies ar medus/sinepju marinādi un izviļāti rīvmaizē. Cep uz nelielas temperatūras, kamēr tie kļuvuši zeltaini brūni.
Pasniedz karstus ar salātiem.

Ja nemulsina saldi otrie ēdieni, klāt var pagatavot mērci, kur sajaukts medus un krējums attiecībā 1:2
Ja gatavo šo, salātiem atsevišķu mērci neliek klāt.


Šokolādes kūka ar avenēm



Nepieciešams
2 olas (atdala dzeltenumu no baltuma)
60 g aveņu (var būt saldētas)  
30 g miltu
30 g kakao pulvera
75 g tumšās šokolādes
50 g pūdercukura
30 g maltu mandeļu 
ļoti labi te der arī mērce
150 g aveņu
2 ēdamkarotes pūdercukura

Pagatavošana
Ūdens peldē izkausē šokolādi. Lai tā ir viendabīgāka, var nedaudz pieliet saldo krējumu. Šokolādei ļauj  atdzist. Caur sietiņu izberž avenes.
Olu dzeltenumus saputo ar cukuru, līdz iegūta viegla un gaisīga masa. Tai pakāpeniski pievieno mandeles, kakao pulveri, miltus, izkausēto šokolādi un avenes. Visu rūpīgi samaisa.
Saputo olu baltumus, līdz veidojas stingras putas. Sākumā daļu saputotā olu baltuma iecilā šokolādes masā, tad pievieno atlikušo olu baltumu. Vienmērīgi samaisa.
Mīklu lej ietaukotā formā (diametrs 18 cm) un cep ~25 min 175 grādos, līdz mīkla ir uzbriedusi un stingra. Kad tā ir gatava, atdzesē. 
mērce
Caur sietu izberž avenes un pievieno pūdercukuru. Pirms pasniegšanas to uz 15 min ieliek ledusskapī.

Pasniedz pārlietu ar mērci un dekorētu ar dažām svaigām ogām.


Svētku cepetis



Nepieciešams
2 kg cūkas cepeša gabala (ar treknumiņu)
200 g medus
200 g sinepju
50 g sāls
1 lauru lapa
3 krustnagliņas
5 pipargraudi
+
burkāni
paprika
ķiploki
sīpoli
u.c dārzeņi
Pagatavošana
Katlā ielej apmēram 2 l ūdens, pievieno medu, sinepes, sāli, piparus, lauru lapu un krustnagliņas. Liek visu vārīties. Kad marināde uzvārījusies, to noliek pilnībā atdzesēties. Gaļu liek marinādē, pārsedz katlu ar vāku un noliek vēsumā uz 8 - 24 h.
Kā gaļa iemarinējusies, to ņem ārā, nosusina. Tajā ar nazi iedur caurumus, kuros saliek nolobītas ķiploka daiviņas. Gaļu nedaudz ierīvē ar sāli un liek ar olīveļļu ieziestā pannā. To cep 200 grādu lielā temperatūrā apmēram stundu, ik pa laikam apgrozot. Tad uz pannas saliek sagrieztus dārzeņus, sīpolus un ķiplokus un cep vēl kādas 40 minūtes.

Smilšu mīklas cepumi un piparkūku glazūra



Nepieciešams
1ola
300 g miltu
100 g cukura
200 g sviesta
krāsainie graudiņi
Pagatavošana
Mīkstu sviestu saputo kopā ar cukuru un, istabas temperatūrā paturētu, olu. Piesijā klāt miltus, un sāk mīcīt mīklu. Kad ir iegūta viendabīga konsistence, to liek uz stundu ledusskapī.
Pēc stundas var sākt taisīt cepumus. Mīklu izrullē 2-3mm biezumā, ņem jebkāda veida formiņas un spiež cepumus. Ja mīkla pārāk līp pie pirkstiem vai virsmas, nedaudz jāpaber milti.
Sagatavotās, izspiestās formiņas kārto uz cepamā papīra, pārber ar krāsainajiem graudiņiem un cep 180 grādu temperatūrā līdz tās kļuvušas zeltainas.

+
Paralēli cepu arī piparkūkas. Nedaudz noslinkoju un mīklu nopirku lielveikalā, tomēr iemācījos pagatavot glazūru :)


Nepieciešams
1olas baltums
100 g pūdercukura
200 g sviesta
pāris pilieni citrona sulas
krāsainie graudiņi, šokolādes skaidiņas, pērlītes u.c.
Pagatavošana
Olas baltumu puto, tam pakāpeniski pievieno pūdercukuru un citrona sulu. Pūto līdz masa kļūst gaisīga un vijīga.
Ja vēlies to dažādās krāsās, vari sadalīt un iekrāsot ar dārzeņu vai ogu sulu, kakao vai ar speciālām konditorejas krāsām. Var izmantot arī kausētu tumšo vai gaišo šokolādi.

Kad atdzisušās piparkūkas esiet glazējuši pēc savām vēlmēm, varat papildus izdekorēt ar krāsainajiem sīkumiņiem, riekstiem, sēkliņām un jebko citu, kas labi iederētos gan garšas, gan izskata ziņā.
Tad tam visam jāļauj sacietēt.


Ābolu - rupjmaizes kārtojums



Nepieciešams
1liels, skābs ābols
4 rupjmaizes šķēles
1 tējkarote kanēļa
150  g saldā krējuma
2 ēdamkarotes cukura
sviesta piciņa
Pagatavošana
Rupjmaizei nogriež garoziņas, to sarīvē uz rīves. Sadrupināto maizi liek uz pannas ar sviestu un pavisam nedaudz apcep. Kad tā ieguvusi spīdumu un nedaudz apgrauzdējusies, pārber ar kanēli un samaisa, liek atdzesēties.
Tajā pašā pannā pavisam nedaudz apcep šķēlītēs sagrieztus, nomizotus ābolus. Arī tos atdzesē.
Kad sastāvdaļas atdzisušas, sakuļ saldo krējumu ar cukuru un gatavo saldo. Traukā kārtās liek - rupjmaizi,ābolu šķēlītes, putukrējumu, visu pārkaisa ar šķipsniņu kanēļa.

Ieteikums - šo saldo pasniegt nelielās porcijās. Tas ir sātīgs.



Saldie biezpiena groziņi


Nepieciešams
1 ola
50 g tumšās šokolādes podziņu
1 tējkarote vaniļas cukura
200 g biezpiena
2 ēdamkarotes cukura
4 ēdamkarotes miltu
saldētas zemenes

Pagatavošana
Saberztu biezpienu samaisa ar iepriekš saputotu olu, cukuru, vaniļas cukuru. Masā iesijā miltus un šokolādes podziņas vai vienkārši gabaliņos sadrupinātu šokolādi.
Izveidoto biezpiena masu liek papīra formiņās. Liek cepties krāsnī 180 grādos uz 15-20 minūtēm. Tad pa virsu uzliek zemeni un šokolādes gabaliņu. Liek atpakaļ krāsnī un cep vēl kādas 10 minūtes. Var pasniegt gan karstus, gan aukstus.

Ļoti labi garšo, ja izvāra biezo zemeņu ķīseli un tajā liek atdzesētus, no formiņas izņemtus biezpiena aplīšus. Sanāk kā biezpiena - zemeņu saldais ēdiens.

Mandeļu - šokolādes kūka


Nepieciešams
5 olas
200 g tumšās šokolādes
180 g mandeļu
100 g cukura
pūdercukurs

Pagatavošana
Gan mandeles gan šokolādi (atsevišķi vienu no otra) samaļ blenderī. Malumam jābūt rupjam (tik rupjam kā cukurgraudi). Olas kopā ar cukuru saputo līdz konsistencei, kad masa kļūst gaiša, viegla un pūkaina. Tajā ātri iecilā (nemaisa!) mandeles un šokolādi. Kad viss izdarīts, lej ietaukotā veidnē un cep 30 minūtes.

Kad kūka gatava un atdzisusi, ņem sev tīkamu trafaretu un pārkaisa kūkas virspusi ar pūdercukuru.


Brūkleņu saldums
Nezinu, kāpēc, bet parasti Latvijas dzimšanas dienas tradicionāls saldais liekas rupjmaizes kārtojums.  Varbūt tas sarkanās un baltās krāsas dēļ. Es izmantošu šīs pašas krāsas, tomēr pilnīgi citā salikuma un garšu bagātībā.


Nepieciešams
250 g biezpiena
250 ml saldā krējuma
4 ēdamkarotes cukura
sauja svaigu brūkleņu
1 Selgas cepumu paciņa

Pagatavošana
Biezpienu sadrupina vai izberž caur sietu un samaisa ar saputotu saldo krējumu (krējums + 2 ēdamkarotes cukura. Atlikušo cukuru pārber pār ogām un saspaida. To dara neakurāti, tā, lai dažas ogas paliek veselas.
Trauka apakšā vienā kārtā liek sadrupinātus cepumu gabaliņus, tad biezpiena masu, atkal cepumus un visbeidzot pāri brūklenes.
Pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas, lai cepumi nepaliktu mīksti un ēdot būtu kraukšķīgi.
Priecīgus svētkus!

 
Pildītas papriku pusītes
Kad paprikas ir gatavas, tās smaržo tik kārdinoši!  Lai gan tās nav lielas, tomēr ļoti sātīgas un samērā viegli pagatavojamas. Kā arī izskatās skaisti un koši!


Nepieciešams
4 dažādu krāsu paprikas
150 g rīsu
150 g maltas gaļas
100 g sēņu (var būt saldētas)
1 sīpols
100 g rīvēta siera
sāls, pipari, timiāns

Pagatavošana
Liek vārīties rīsus. Tikmēr paprikas pārgriež uz pusēm, iztīra un ~ 10 minūtes vāra sālsūdenī. Uzkarsētā panā un nelielā eļļas daudzumā liek cepties sasmalcinātu sīpolu, sīki sagrieztas sēnes un malto gaļu. Pievieno sāli, piparus un timiānu pēc garšas. Visu kopā cep 7-10 min. Gaļā iemaisa uzvārītos rīsus un pilda papriku pusītēs. Tās pārkaisa ar sieru. Liek cepeškrāsnī un cep 20 minūtes 200 grādu temperatūrā.
Labi garšo ar ceptiem ķirštomātiņiem, kurus var pielikt klāt cepeškrāsnī īsi pirms paprika ir gatava.
 
Cīsiņi mīklā
Recepte veltīta manai izdomas bagātajai un nepārspējamajai draudzenei Intai!! Lai labi garšo!


Nepieciešams
kārtainās mīklas plāksnes
bērnu cīsiņi (vai jebkuri citi)
tomātu pasta vai kečups
ola pārziešanai
sezama sēkliņas

Pagatavošana
Kārtainās mīklas plāksnes nedaudz atlaidina. (Jo vairāk mīkla būs atkususi, jo mazāk spēsiet jaut ko no tās pagatavot.)  Izrullē un sagriež tik lielos kvadrātos, cik lieli ir cīsiņi. Mīklas kvadrātiem viducī nedaudz iesmērē tomātu pastu. Cīsiņus pa diagonāli ietin mīklā tā, lai abi gali būtu tai ārpusē. Pārsmērē ar olu un pārkaisa ar sēkliņām. Cep krāsnī 200 grādu karstumā līdz mīkla kļūst zeltaina. Jāuzmanās, lai cīsiņi neieplaisātu, tad tie būs pārcepti.


 Kartupeļu pankūkas


Nepieciešams
4 kartupeļi
2 olas
2 ēdamkarotes miltu
sāls
olīveļļa
šķiņķis
dārzeņi pēc pašu vēlmes
skābs krējums

Pagatavošana
Kartupeļus nomizo un sarīvē skaidiņās. (var sasmalcināt arī dārzeņu smalcinātājā). Kartupeļu skaidiņām pievieno pārējās sastāvdaļas - olas, miltus (iesijā) un sāli. Ar olīveļļu sakarsētā pannā liek karoti ar izveidoto mīklu un izlīdzina plānu. Cep no abām pusēm zeltainas.
Kartupeļu pankūkas ir jāēd KARSTAS! Tad tām ir īpaši laba garša. Klāt ņem skābo krējumu, šķiņķi un dažādus dārzeņu.

Ideja! - Vari pagatavot kartupeļu pankūkas ar biezpienu (recepti papildinot ar 50 g sadrupināta biezpiena) vai lasi (šķiņķa vietā izmanto kūpinātu lasi).

Laša zupa
Šī zupa ļoti labi piestāv vēsam rudenim. Tā labi sasilda, bet vēl labāk garšo! Lai gan ikdienas gatavošanā esmu pret visādu kubiciņu pievienošanu, šoreiz pieliku. Un bija gardi. Ja ir pa rokai, iesaku piegriezt vēl puravu.


Nepieciešams
1 gab. laša steika
1 sīpols
3 vidēja lieluma kartupeļi
1 mazs burkāns
2 Knorr dārzeņu buljona kubiciņi

Pagatavošana
Ņem 1 l ūdens tajā liek veselu nomizotu sīpolu un laša gabalu. Vāra, kamēr lasis gatavs. Buljonā liek sagrieztus kartupeļus un burkānu, pieliek garšvielu kubiciņu. Sīpols vairs nebūs nepieciešams, bet lasi liek uz šķīvja un sadala nelielos gabaliņos, atdalot arī asakas. (steika gabalā to nav daudz)
Kad kartupeļi viegli šķist, saspiežot ar dakšu, zupā liek sadalīto lasi, nedaudz aizvāra. Gatavs!

P.S. Šīs zupas daudzums paredzēts 2 personām 



Augļu laiviņas


Nepieciešams
Laiviņām
1,5 ēdamkarotes miltu
2 ēdamkarotes cukura
1 ola
Pildījumam
200 g saldā krējuma
1,5 ēdamkarotes cukura
ogas un augļi pēc pašu vēlmes

Pagatavošana
Olu sakuļ ar cukuru, pieliek miltus. Maisa līdz iegūst vijīgu, viendabīgu masu. Ietaukotā pannā lej mīklu, veidojot vidēji 10 cm (diametrā) lielus apļus. Cep 200 grādu temperatūrā līdz kļūst zeltainas maliņas. Tos veikli ņem āra no plīts un liek uz otrādi apgrieztām glāzēm, nedaudz ielokot maliņas. Atdzesē.
Ieteikums! - Vienlaicīgi nevajag cept vairāk kā 3 - 4 apļus, jo, nepaspējot vienlīdz ātri tos ielocīt, nekādas laivas nesanāks.
Kad sagatavotās laivas ir atdzisušas, sakuļ putukrējumu un dekorē ar ogām vai gabaliņos sagrieztiem augļiem.

Drupaču kūka ar zemenēm


Nepieciešams
Drupačām
150 g miltu
50 g mandeļu miltu
100 g sviesta
50 g cukura
Saldajai masai
250 g maskarpones
150 g saldā krējuma
2 ēdamkarotes cukura
700 g mazu zemenīšu
150 g karameļu mērces

Pagatavošana
Mīklai paredzētos produktus samaisa. Sagatavoto mīklu izmīca, lai tā kļūtu staipīga, liek uz 20 minūtēm ledusskapī. 
Uz cepamās pannas izklāj cepamo papīru, uz tā, plānā kārtā izrullētu, liek mīklu no kuras tiks veidota pamatne (drupačas). Cep 200 grādu karstumā līdz kļūst zeltainas pamatnes maliņas. 
Saldo masu gatavo no krējumsiera (maskarpone) un ar cukuru saputota krējuma. Tajā iejauc lielāko daļu zemeņu. Ja tās ir lielas, tad jāpārgriež uz pusēm vai mazākos gabaliņos.
Kad pamatne atdzisusi, to salauž lielos gabalos. (tai jābūt mīkstai un drūpošai) Uz šķīvja vai paplātes liek pirmo kārtu no mīklas, pārziež ar karameļu mērci un saldo masu. Nākamo mīklas kārtu liek smalkākos gabalos vai lielās drupačās, pa virsu karameļu mērci un masu. Tā piramīdas veidā ceļ trīs kārtas. Augšpusi dekorē ar mazām zemenītēm.
Kad kūka gatava, to uz 4 stundām liek ledusskapī "iestāvēties".


"Imunitāte" - ingvers, citrons, medus
Tā kā rudens ir ieradies ar salīdzinoši siltu oktobri, nedrīkstam zaudēt modrību. Tieši saulainā un siltā laikā mazāk piesedzam kaklu, neuzvelkam jaku un varam ātri saķert iesnas vai pat ko nopietnāku. Lai varētu baudīt košo lapu lietu un citas šī gadalaika izdarības, pagatavojiet gardu zapti imunitātes stiprināšanai.




Nepieciešams
60 g ingvera
4 citroni
1 glāze medus

Pagatavošana
Ingveru nomizo, sagriež gabaliņos. Tāpat rīkojas ar citroniem (citroniem jāizņem sēklas, lai zapte nebūtu rūgta). Ingveru kopā ar citroniem sablenderē viendabīgā konsistencē, pievieno medu un kārtīgi samaisa. Gatavo zapti lej burkā un glabā ledusskapī. Ieteicamā ikdienas deva pa 1 ēdamkarotei rītā un vakarā. To var apēst tāpat, bet iesaku  ļoti gardu dzērienu, ja apliesiet ar karstu (ne verdošu!) ūdeni.

 
Cepti āboli

Rudens ir laiks, kad āboli garšo vislabāk. Tie ir sulīgi un piešķir šim laikam īpašu sajūtu. Somā paņemts ābols lieliski remdē izsalkumu vai dod mundrumu dienas laikā. Kad atgriezies mājās, pagatavo ko īpašāku - ceptus ābolus. 

 
Nepieciešams
6 vidēji lieli āboli
sauja aveņu
200 g saldā krējuma
4 ēdamkarotes cukura
2 tējkarotes vaniļas cukura

Pagatavošana
Nomazgātiem āboliem  izgriež serdes. Tos liek lēzenā pannā pavisam nelielā ūdens daudzumā. Tikai tā, lai ar ūdeni būtu apņemti visi āboli. Pannai liek vāku un sautē. Kad āboli kļūst mīkstāki un sāk šķelties to miza, ābolu vidiņus pilda ar avenēm, kas saberztas kopā ar cukuru (2 karotēm). Pāri āboliem pārlej saldo krējumu. Mērcei pievieno cukuru un vaniļas cukuru. Vēl kādu mirkli pasautē. Ābolus pasniedz karstus, pārlietus ar mērci.

P.S. Cukuru pievienot atkarībā no ābolu skābuma vai personīgas vēlmes pēc salduma.

Tunča salāti

Ļoti viegli salāti, kas nerada smaguma sajūtu, un neticami ātri pagatavojami. Der kā uzkoda vai pamatēdiens. Viss atkarīgs no viesu izbadēšanās stāvokļa. 


 Nepieciešams
1 bundža "Tuncis savā sulā" ~180 g
1 salātlapu čemurs
2 lieli tomāti
sauja ķirštomātiņu
1 liels gurķis
1 ēdamkarote eļļas
1 ēdamkarote baltvīna etiķa
sāls

Pagatavošana
Tomātus sagriež kubiciņos, gurķi smalkās šķēlītēs, ķirštomātiņus ceturdaļās vai uz pusēm. Salātlapas ar rokām saplucina, Tunci sadala nelielos gabaliņos, liek pie pārējām sastāvdaļām maksimāli sausu (bez sulas).
Pielej etiķi un eļļu, pieliek sāli pēc garšas. Ar maisīšanu neizraujas. Viegli iecilā un pasniedz ar grauzdētu baltmaizi vai ēd tāpat.

Brūkleņu - ābolu ievārījums

Rudenī jāizmanto iespēja uzņem dabīgā veidā vitamīnus.Lieliska un garšīga ir mūsu pašu meža oga brūklene. Kad esi to saēdies dažādās variācijās svaigā veidā, sagatavo krājumus arī ziemai. Ievārījums noderēs gan garšas ziņā pie dažādiem ēdieniem (saldajiem, gaļas cepešiem), gan kā vitamīnu avots, ja ziemā gadās saslimt.

 

 Nepieciešams
2 kg brūkleņu
1,5 kg ābolu
1, 2 kg cukura
1,5 l ūdens
1 tējkarote malta kanēļa

Pagatavošana
Brūklenes  pārlej ar aukstu ūdeni un 3 stundas atstāj nostāvēties. Tas mazinātos rūgtums. Tad nolej ūdeni un liek katlā un vāra nepieciešamajā ūdens daudzumā. Kad ogas nedaudz pašķīdušas, tām pievieno cukuru. Drusku aizvāra, pieliek nomizotus, šķēlēs sagrieztus ābolus. Vāra 20 minūtes uz lēnas uguns, kamēr āboli iecukurojušies un kļūst caurspīdīgi. Karstu ievārījumu pilda burkās un noslēdz ar vāciņiem.

Konservētas sēnes

Rudens ir sēņu laiks. Ja esi tas, kuram patīk ne tikai sēņot, bet arī gatavot un ēst, te asorti recepte gardēžiem.


 Nepieciešams
2 kg dažādu sēņu (baravikas, gailenes, alksnenes u.c.)
Marinādei
1 sīpols
100 g cukura
110 ml ūdens
90 ml etiķa (9%)
1 lauru lapa
8 melno piparu graudi
1 ēdamkarote sāls

Pagatavošana
Notīrītas sēnes uz 3 stundām liek aukstā ūdenī nostāvēties. Tām jābūt pilnīgi zem ūdens. Pēc noteiktā laika, tās nokāš un liek verdošā ūdenī, vāra 10 minūtes. Sēnes atkal nokāš, noskalo ar aukstu ūdeni. Katlā liek visas marinādes sastāvdaļas un pievieno sēnes. 10 minūtes vāra. Tad sēnes kopā ar marinādi liek sterilizētās burkās un aizvāko.
 
Kazeņu - aveņu lielais groziņš


Nepieciešams
Groziņa pamatnei
2 olu dzeltenumi
300 g miltu
100 g sviesta
2 ēdamkarotes cukura
2 ēdamkarotes eļļas

Pildījumam
250 g saldā krējuma
2 ēdamkarotes cukura
sauja aveņu
sauja kazeņu

Pagatavošana
Aukstu sviestu sarīvē skaidiņās un sajauc kopā ar olu dzeltenumiem, cukuru, eļļu un miltiem. Pielej pāris ēdamkarotes ūdens, mīklu samīca un izklāj izvēlētajā formā plānā kārtā. Sadurta ar dakšiņu un liek uz 15 minūtēm aukstumā. Tad veidni liek sakarsētā krāsnī (180 grādi)un cept 20 minūtes.
Saldo krējumu saputo ar cukuru, kur klāt pieliktas avenes. 
Kad lielais groziņš ir atdzisis, tajā pilda aveņu krēmu. Dekorē ar kazenēm.


 Ķirštomātiņi želejā


Nepieciešams
krāsaini ķirštomātiņi (tik, cik plānots likt burciņās)
tieši tik pat daudz šķēlēs sagrieztu sīpolu
lauru lapas
melnie pipari

Marinādei uz 1 l ūdens
3 ēdamkarotes cukura
3 ēdamkarotes sāls
3 ēdamkarotes 9% etiķa
5 ēdamkarotes uzbriedināta želatīna

Pagatavošana
Želatīnu liek uzbriedināties. Tikmēr 0,5 l burciņās kārto vienā rindā tomātus, nākamajā - sīpolus, un tā līdz burka pilna.Skaisti ir, ja izmanto dažādas krāsas. Gar malu ieliek 1-3 lauru lapas un 3 melnos piparus. Gatavo marinādi - 1 l ūdens izšķīdina sāli un cukuru, tad želatīnu. Visbeidzot pievieno etiķi. Ar marinādi aplej tomātiņus un liek pasterizēties līdz ieplīst pirmais tomātiņš. Burciņas aizskrūvē un sasedz, lai saglabātu ilgāk siltumu. Tā notur 24 h un liek ledusskapī.

Galvoju, ka tik garšīgus tomātus ziemā nebūsiet ēduši!



Strūdele ar spinātiem un kaltētiem tomātiem


Nepieciešams
1 lavaša plāksne
400 g spinātu
50 g kaltētu tomātu
100 g Dor blu siera
2 vārītas ola un 1 ola pārziešanai
sāls, pipari
sezama sēkliņas

Pagatavošana
Spinātus nomazgā un sablenderē viendabīgā masā. Vārītās olas sakapā un sajauc kopā ar spinātiem. Lavašu izklāj un liek virsū spinātu - olu masu, sagrieztus kaltētos tomātus un sieru. Pārber ar sāli un pipariem pēc garšas. Lavašu satin garenā ruletē un pārziež ar olu. Liek cepeškrāsnī  200 grādu temperatūrā uz 25 minūtēm. Kad tā gatava, pārkaisa ar sezama sēkliņām. Var pasniegt gan karstu, gan atdzesētu.





Burkānu kūka

Burkānu kūka daudziem var šķist ne pārāk kārdinoša. Arī man tā likās. Tomēr es kļūdījos, jo, kad tā bija gatava, no burkāniem nebija ne miņas. Ja vien neskaita oranžīgo toni. To vietā salda, garda kūka. Burkāni dod īpašu saldumu, kuru papildina rozīnes un mandeļu rieksti. (labi, ja tie ir rupjāka maluma). Pati kūka garšas ziņā nedaudz atgādina kēksu.


Nepieciešams
2 glāzes rīvētu burkānu3/4 glāzes cukura1 ola1/2 glāzes eļļas1 glāze karsta ūdens1 un 1/2 glāzes miltu1 tējkarote kanēļa un 1, 5 tējkarotes cepamā pulverašķipsna sālssasmalcinātas mandeles pārkaisīšanai

Pagatavošana
Lai pagatavotu šo kūku jāpieliek minimāla piepūle. Rīvētos burkānus sajauc ar cukuru un eļļu. Aplej ar verdošu ūdeni un kārtīgi samaisa. Pieliek nedaudz izmērcētas rozīnes. Atsevišķā bļodā sajauc miltus, kanēli, cepamo pulveri, pieliek sāli. Abas masas sajauc kopā, un samaisa viendabīgas konsistences mīklu. cepamo formu (labāk ar noņemamām malām) iesmērē ar eļļu. Tajā lej mīklu un liek cepties 200 grādu karstumā, apmēram 45 minūtes.
Kad kūka gatava, to vēl siltu pārkaisa ar sadrupinātām mandelēm.



Aukstā zupa
Aukstajai zupai ir miljoniem variāciju. Vismaz man tā liekas. Katrs šo ēdienu taisa pēc savām garšas sajūtām, pievienojot dažādas sastāvdaļas. Es nelieku klāt ne etiķi, ne sinepes, jo man liekas, ka tad zupa garšo tikai pēc šīm sastāvdaļām. nav iespējams izbaudīt nevienu citu garšas niansi. Tāpat var iztikt bez sāls, jo marinētās bietes dod labu stiprumu. Te variācija par manu mīļāko vasaras ēdienu.


Nepieciešams
250 g marinētu biešu
200 g vārītu kartupeļu
2 svaigi gurķi
2 olas
1 l kefīra
dilles un lociņi

Pagatavošana
Novāra kartupeļus (bet tie var būt palikuši arī no iepriekšējās ēdienreizes) un olas. Olām jābūt cieti vārītām. Visas sastāvdaļas sagriež vai sarīvē salmiņos. Pievieno kefīru. Atstāj uz mirkli ievilkties. Pasniedzot pārkaisa ar sakapātiem zaļumiem.


"Stiprās" maizītes



Nepieciešams
kārtainā mīkla (saldētās plāksnes)
pāris šķiņķa šķēles
kaltēti tomāti
tomāti
labi kūstošs siers
melnās olīvas
bazilika lapiņas, dilles u.c. zaļumi
ola pārziešanai

Pagatavošana
Mīklu sagriež vienādos kvadrātos. Vienai maizītei liek kopā divus mīklas kvadrātus, tos salipinot ar pāris lāsēm ūdens. Pārziež ar olu, un sastāvdaļas kārto virsū pēc izvēles. Cep krāsnī 200 grādu temperatūrā, līdz maizītes malas kļūs viegli brūnas.
P.S. Maizītēm pa virsu var kārtot dažādas lietas pēc sirds patikas. Labi der arī paprika, fetas siers, mocarelas siers, cieti žāvētās desas šķēlītes u.c.


Ābolu plātsmaize ar marcipāna drumstalām


Nepieciešams
Mīklas pamatnei
600 g miltu
200 g cukura
400 g sviesta (istabas temperatūrā)
2 tējkarotes cepamā pulvera
1 ola
Virspusei
6 āboli
300 g krējuma
100 g cukura
2 tējkarotes vaniļas cukura
kanēlis
Drumstalām
50 g sviesta
100 g miltu
100 marcipāna masas
50 g cukura

Pagatavošana
Sākumā jāpagatavo plātsmaizes pamatne. Visus produktus samīca mīklā, bet pārāk nerullē. Mīklas piku uz 30 min ieliek ledusskapī. Tikmēr nomizo un iztīra no serdēm ābolus, sagriež šķēlītēs. Sajauc kopā ar krējumu, cukuru. Pēc tam mīklu izrullē vidēji plānā kārtā un liek ar eļļu ieziestā cepamajā pannā. pa virsu lej ābolus, kas sajaukti ar krējumu, pārkaisa ar kanēli. Drumstalas, kas pagatavotas visus produktus samaisot kopā un izberžot caur sietu, pārber pār plātsmaizi. Ābolu plātsmaizi cep 200 grādu karstumā, apmēram 40 minūtes

 Puravu - kartupeļu biezzupa


Nepieciešams
500 g puravu
500 g kartupeļu
1 sīpols
1 ēdamkarote sviesta
2 ēdamkarotes saldā krējuma
1 lauru lapa
1 l sakņu buljona
3 baltmaizes šķēles
pētersīļu saišķis
sāls, pipari

Pagatavošana
Puravus un sīpolus sagriež ripiņās, apcep sviestā. Kartupeļus sagriež nelielos gabaliņos. Visu saliek katlā, pārlej ar buljonu, pieliek lauru lapu un sasmalcinātus pētersīļus un liek vārīties. Tikmēr baltmaizi sagriež kubiciņos un liek krāsnī apgrauzdēties.
Kad kartupeļi un puravi mīksti visu sablenderē. (iepriekš izņem lauru lapu) Biezzupai pievieno pēc garšas sāli, piparus un saldo krējumu, aizvāra. Zupu lej šķīvī un pārber ar baltmaizes grauzdiņiem, dekorē ar pētersīļu lapiņām.

Pīrādziņi ar šokolādes pildījumu un arbūzu mērci

Nepieciešams
3 kārtainās mīklas loksnes
50 g tumšās šokolades
20 g riekstu
ola pārziešanai
1 liela arbūza šķēle

Pagatavošana
Mīklu sagriež nelielos kvadrātos. Tiem pa vidu liek salauztus šokolādes gabaliņus un uzber šķipsnu sasmalcinātu riekstu. Pīrādziņus loka ciet, pārziež ar olu un liek cepties 180C grādu temp. apmēram 15 minūtes. 
Arbūza mīkstumu sagriež palielos gabalos un sablenderē (tā lai pa vidu ir kādi lielāki gabaliņi). Karstos oīrādziņus pasniedz kopā ar mērci.


Ķirbju krēmzupa ar garnelēm


Nepieciešams
200 g ķirbja
75 g garneļu (iztīrītu)
1 neliels sīpols
300 ml sakņu buljona
60 ml saldā krējuma
sāls, pipari
zaļumi

Pagatavošana
Ķirbi sagriež gabaliņos, sīpolu sasmalcina, pārlej ar buljonu un vāra līdz ķirbis mīksts. Ar stampiņu sastrādā visu biezenī, pievieno saldo krējumu, sāli un piparus pēc garšas un uzvāra. Krēmzupu lej šķīvī, garneles liek pa virsu, dekorē ar zaļumiem. Klāt var ēst baltmaizes radziņus.


Pieneņu medus
Kad maijā kā trakas sāk ziedēt pienenes, ir īstais laiks pagatavot ko garšīgu. Vieniem pienene asociējas ar košu dzeltenu ziediņu, kas spēj pārņemt laukus tā, ka acis ņirb no dzeltenuma. Otriem tā ir ļaunākā nezāle dārzā un mūžīga kauja, kurā uzvar tikai sīkstākais. Tad trešajiem pienene ir izejmateriāls, ko kura pagatavot gardu vēstnesi par aizgājušo vasaru - medu.
 


Nepieciešams
210 pieneņu galviņas (ar visām kauslapām)
500 g ūdens
500 g ābolu sulas (labāk mājās gatavota)
600 g cukura

Pagatavošana
Uzvāra ūdeni un ar to aplej pienenes. Šādi aplietas tās jānotur 24 stundas, lai ievelkas. 
Nākamajā dienā pienenes nokāš. Biezumus izmet, bet savilkumam pielej ābolu sulu, pieliek cukuru un liek uz plīts vārīties. Vāra uz neliela karstuma līdz sāk veidoties nedaudz staipīga, medum līdzīga masa (aptuveni 2h). 
Karstu lej burciņās. Kad tas atdzisīs, kļūs vēl biezāks.